

900 S.W. Jackson Street, Suite 600 Topeka, Kansas 66612-1212

(785) 296-3203 www.ksde.gov Danny Zeck

Dr. Beryl A New

District 6

Melanie Haas District 2

Dennis Hershberger

District 7

Michelle Dombrosky

Betty J. Arnold

District 8

Connie O'Brien

District 9

Cathy Hopkins

Debby Potter District 10

Agenda Monday, May 12 Board Retreat

2:00 p.m. – 5:00 p.m. Board Retreat to be held at the Kansas Health Institute, 212 SW 8th Ave #300, Topeka, directly North of the Capitol. This is OPEN TO THE PUBLIC and LIVESTREAMED on YouTube KSDE LiveMedia channel.

Agenda Tuesday, May 13

Kansas State Department of Education, Suite 102 (Board Room)

Tuesday, May 13, 2025

TIME		ITEM	DURATION	PRESENTER
10:00 a.m.		Call to Order and Roll Call Mission Statement, Moment of Silent Reflection or Prayer, Pledge of Allegiance	5 min	Chair Hopkins
10:05 a.m.	(AI)	1. Approval of the Minutes for April 2025		
	(AI)	2. Approval of Agenda		
	(AI)	3. Approval of Consent Agenda		
		 a. Receive monthly personnel report and appointments to unclassified positions 		Wendy Fritz, Director, Human Resources
		b. Act on Local Professional Development Plans		Shane Carter, Director, Teacher Licensure
		c. Act on Licensure Review Committee Recommendations		Shane Carter
		d. Act on Visiting Scholar Application		Shane Carter
		e. Act to approve the Kansas School for the Deaf's assurance form to fund a Curriculum and Assessment Coordinator		Luanne Barron, Superintendent, Kansas School for the Deaf

BOARD AGENDA

Tuesday, May 13, 2025

TIME		ITEM	DURATION	PRESENTER
		f. Act to approve nomination for the Licensure Review Committee		Shane Carter
10:10 a.m.	(IO)	4. Commissioner's Report	20 min	Dr. Randy Watson
10:30 a.m.		5. Citizen's Open Forum	15 min	
10:45 a.m.	(IO)	6. Presentation on State Board role in the distribution of Federal and State Funds	P 20 min Q10 min	Dr. Watson, with R. Scott Gordon and Mark Ferguson
11:15 a.m.		Break	10 min	
11:25 a.m. ((AI)	7. Act on recommendations for approving Preschool-Aged At-Risk programs for 2025-2026	15 min Questions only	Amanda Petersen, Director, Early Childhood
11:40 a.m.	(AI)	8. Act on updated performance level descriptors for 2025 Assessments	15 min Questions only	Beth Fultz, Director, Career, Standards and Assessment Services
12:00 p.m.		LUNCH	1.5 hours	
1:30 p.m.	(IO)	Senate Youth Delegates (Photos after presentation)	15 min	Denise Kahler, Director, Communications
1:45 p.m.	(AI)	10.Act on funding request for 2025 – 2026 AmeriCorps Kansas Grant Application	15 min Questions only	Dr. Jessica Dorsey, Kansas Volunteer Commission
2:00 p.m.	(AI)	11.Act on educator preparation provider standards for History, Government and Social Studies, 5-8 and 6-12	15 min Questions only	Dr. Catherine Chmidling, Teacher Licensure
2:15 p.m.	(AI)	12.Act on contract with the Kansas Office of Administrative Hearings	10 min Questions only	R. Scott Gordon, KSDE General Counsel
2:25 p.m.		Break	10 min	
2:35 p.m.	(AI)	13.Act on Professional Practices Commission Recommendations	10 min Questions only	R. Scott Gordon, KSDE, General Counsel
2:45 p.m.	(IO)	14. Presentation on State Assessments: Cut Scores	P 30 min Q10 min	Beth Fultz, Director, Career, Standards and Assessment Services

BOARD AGENDA

Tuesday, May 13, 2025

TIME		ITEM	DURATION	PRESENTER
		Dr. Karla Egan, founder of EdMetric Susan Martin, Director, Assessment and Tech solutions		
3:25 p.m.		Break	10 min	
3:35 p.m.	(IO)	15. KSDE Annual Conference	P 10 min Q 5 min	Pat Bone, Organizer of the Conference
3:50 p.m.	(IO)	16. KESA Update		Dr. Jay Scott, Director, Accreditation and Design
4:20 p.m.	(IO)	17. Board Committee Reports	10 min	Chair Hopkins
4:30 p.m.		RECESS		

Agenda Wednesday, May 14

Kansas State Department of Education, Suite 102 (Board Room)

Wednesday, May 14, 2025

TIME		ITEM	DURATION	PRESENTER
9:00 a.m.		Call to Order		Chair Hopkins
9:00 a.m.	(IO)	1. Legislative Update	P 30 min Q 15 min	Dr. Frank Harwood, Deputy Commissioner, Division of Fiscal and Administrative Services
9:45 a.m.	(RI)	 Receive Finance Issues State Board Compensation Putting Request for Proposal (RFP) Process for the State Board Attorney in Board Policy Raising the threshold for items that have to be approved by the Board from \$10,000 to \$25,000 	P 25 min Q 15 min	Dr. Frank Harwood and Dr. John Hess, Director of Fiscal Services and Operations
10:25 a.m.		Break	10 min	
10:35 a.m.	(RI)	3. Receive Bullying Prevention procedure to be prominent on all district/school websites or handbooks	P 20 min Q 10 min	Betty Arnold Kent Reed Trish Backman
11:05 a.m.	(RI)	4. Receive nominations for Professional Standards Board	15 min	Shane Carter, Teacher Licensure
11:20 a.m.	(RI)	5. Receive recommendations for modified emergency substitute license	P 10 min Q 5 min	Shane Carter
11:35 a.m.		Break	10 min	
11:45 a.m.	(RI)	6. Receive Evaluation Review Committee Recommendations	P 5 min Q 5 min	Dr. Catherine Chmidling, Teacher Licensure
11:55 a.m.	(RI)	7. Receive Career and Technical Education Pathway credential recommendations	P 15 min Q 5 min	Natalie Clark, Asst. Director, CTE
12:15 a.m.	(RI)	8. Receive Evidence Based At-Risk List	P 5 min Q 5 min	Dr. Ben Proctor, Deputy Commissioner,

BOARD AGENDA

Wednesday, May 14, 2025

TIME		ITEM	DURATION	PRESENTER
12:25 p.m.		9. Receive Seal of Literacy List addition	P 5 min	Dr. Ben Proctor
			Q 5 min	
12:35 p.m.		Break	10 min	
12:45 p.m.		10. Presentation on Data Collection and Security	P 15 min Q 10 min	Dr. Frank Harwood Kyle Lord Ryan Kurtenbach
1:10 p.m.	(AI)	11. Board Travel Requests	5 min	Chair Hopkins
1:15 p.m.	(DI)	12. Board Future Requests	5 min	Chair Hopkins
1:20 p.m.	(DI)	13. Board Comments	15 min	Chair Hopkins
1:35 p.m.		ADJOURN		