

900 S.W. Jackson Street, Suite 600 Topeka, Kansas 66612-1212

(785) 296-3203 www.ksde.gov Danny Zeck District 1

Dr. Beryl A New

District 6

Melanie Haas District 2

Dennis Hershberger

District 7

Michelle Dombrosky

Betty J. Arnold

District 8

Connie O'Brien

District 9

Cathy Hopkins District 5 Debby Potter

District 10

There will be a Kansas State Board of Education Policy Meeting on Monday, August 11th at 4:00 p.m. in the Boardroom at the Landon Building, 900 SW Jackson, Topeka Kansas. This is a public meeting but will not be livestreamed or recorded.

Agenda Tuesday, August 12, 2025

Kansas State Department of Education, Suite 102 (Board Room)

TIME	ITEM	DURATION	PRESENTER
10:00 a.m.	Call to Order and Roll Call Mission Statement, Moment of Silent Reflection or Prayer, Pledge of Allegiance	5 min	Chair Hopkins
10:05 a.m. (Al)	1. Approval of the Minutes of June 2025		
(AI)	2. Approval of Agenda		
(AI)	3. Approval of Consent Agenda		
	 a. Receive monthly personnel report and appointments to unclassified positions 		Wendy Fritz, Director, Human Resources
	b. Kansas State School for the Blind: Accessible Arts		Jon Harding, Superintendent KSSB
	c. Kansas State School for the Blind:Resource Officer		Jon Harding
	d. Kansas State School for the Blind:KCK Police security contract		Jon Harding
	e. Kansas State School for the Blind and Kansas State School for the Deaf Out of State contracts for Missouri Students		Jon Harding, Superintendent KSSB Luann Baron, Superintendent, KSD
	f. Act on Local Professional Development Plans		Shane Carter, Director, Teacher Licensure
	g. Act on recommendation for a Visiting		Shane Carter

TIME	ITEM	DURATION	PRESENTER
	Scholar License		
	h. Act on recommendations of Licensure Review Committee		Shane Carter
10:10 a.m. (IO)	4. Commissioner's Report	20 min	Dr. Randy Watson
10:30 a.m.	5. Citizen's Open Forum	15 min	
10:45 a.m. (Al)	6. Act on Board Goals	30 min	Dr. Randy Watson
11:15 a.m.	Break	10 min	
11:25 a.m. (IO)	7. Presentation on timeline for updating the Kansas Assessment Program	35 min	R. Scott Gordon, General Counsel, KSDE
12:00 p.m.	LUNCH back at 1:30 p.m.	1.5 hours	
1:30 p.m. (AI)	8. Act on State Assessments: English Language Arts, Math and Science Assessment Scales and Cut Scores	45 min	Beth Fultz, Director, Career, Standards and Assessment Services
2:15 p.m. (IO)	9. Reading Corner Regina Schutt and Laura Rowley Wichita USD 259	15 min	Dr. Laurie Curtis, Early Literacy/ Dyslexia Program Manager
2:30 p.m.	Break	10 Min	
2:40 p.m. (AI)	10. Act on KESA (Kansas Education System Accreditation) Graduation Requirements	10 min	Dr. Jay Scott, Director Assessment & Design
2:50 p.m. (RI)	11. Receive Accreditation Review Council's recommendations	15 min	Dr. Jay Scott, Director, Assessment & Design
3:05 p.m. (IO)	12. Overview of statutory, regulatory, and constitutional authority of the Kansas State Board of Education	P 20 min Q10 min	R. Scott Gordon, General Counsel, KSDE
3:35 p.m. (Al)	13. Act on Professional Practices Commission (PPC) recommendations	10 min	R. Scott Gordon
3:45 p.m. (Al)	14. Act on Professional Practices Commission Appointments	10 min	R. Scott Gordon
3:55 p.m.	Break	10 min	

Q is Questions, P is Presentation (Al) Action Item, (RI) Receive Item, (IO) Information Item, (DI) Discussion *Board Member request

BOARD AGENDA for August 2025

TIME	ITEM	DURATION	PRESENTER
4:05 p.m. (RI	15. Receive Evaluation Review Committee recommendations for higher ed program approvals	15 min	Dr. Catherine Chmidling, Teacher Licensure
4:20 p.m. (RI	16. Receive request to contract with America Learns for AmeriCorps performance, progress, and financial reporting	15 min	Dr. Jessica Dorsey, Director, Kansas Volunteer Commission
4:35 p.m. (IC	17. Information about a career-connected learning model	15 min	Natalie Clark, CTE, Assistant Director
4:50 p.m. (RI	18. Receive approve funding for homeless children and youth	15 min	Maureen Tabasko, McKinney Vento Coordinator
5:05 p.m.	19. Executive Session: Negotiations	15 min	Mark Ferguson, Board Attorney
5:25 p.m.	RECESS until August 13 at 9:00 a.m.		

Agenda Wednesday, August 13, 2025

TIME		ITEM	DURATION	PRESENTER
9:00 a.m.		Call to Order		Chair Hopkins
9:00 a.m. ((IO)	1. Federal Funds Update	10 min	Dr. Frank Harwood, Deputy Commissioner, Fiscal and Administrative Services
9:10 a.m. ((IO)	2. Seal of Literacy presentationsa. Foundations Courseb. Phillips Fundamental Learning Center: Alphabetic Phonics	1 hour total	Dr. Cynthia Lane, Blueprint for Literacy, Jeanine Phillips, Phillips Fundamental Learning Center
10:10 a.m.		Break	10 min	
10:20 a.m. (I	IO)	3. Seal of Literacy presentationc. R.E.A.D. Redefinedd. LETRSe. Testing option	1 hour total	Jane Hayes and Amy Taylor, R.E.A.D. Dr. Curtis, Early Literacy/Dyslexia, KSDE Dr. Renee Nugent, Deputy Commissioner, Division of Learning Services
11:20 a.m.		Break	10 min	
11:30 a.m.		Presentation: Privacy for Third Party Data in Schools *	P: 20 min Q:10 min	Virginia Crossland Macha, Parents-In- Charge
12:00 p.m.		5. Committee Reports	10 min	
12:10 p.m.		6. Chair Report	5 min	
12:15 p.m. ((AI)	7. Board Travel Requests	5 min	
12:20 p.m.		8. Board future agenda requests	5 min	
12:25 p.m.		Adjourn until September 9 th at 10 a.m.		